RAYUAN SUMBANGAN

RAYUAN SUMBANGAN

JADUAL KULIAH

KULIAH ZOHOR 02/02/2011 DISAMPAIKAN OLEH:

KULIAH ZOHOR 02/02/2011 DISAMPAIKAN OLEH:
YB Ustaz Khalil Idham Lim

CERAMAH KHAS MAULIDUR RASUL (ASAR) 11/02/2011 DISAMPAIKAN OLEH:

CERAMAH KHAS MAULIDUR RASUL (ASAR) 11/02/2011 DISAMPAIKAN OLEH:
Azmil Mustapha

TUAN GURU YANG MEMBERI TAZKIRAH DI SURAU AL INSAF

PENTING

Saturday, May 30, 2009

SIAPAKAH WANITA YANG CANTIK

Bukan yang pakai itu cantik, tetapi akhlak lebih cantik. Sesungguhnya dunia ini adalah alat perhiasan, sebaik-baik alat perhiasan di dunia adalah wanita yang solehah. Wanita yang berbahagia adalah wanita yang dapat memelihara akalnya ketika dia kehilangan hatinya. Tidak ada satu pun di dunia ini yang dapat mengangkat darjat wanita, selain daripada kecuciannya.


Kesucian fikiran dan kesucian perilaku adalah kehormatan utama bagi wanita. Kekuatan seorang wanita terletak pada lidahnya. Daripada semua hak wanita, yang paling agung adalah menjadi ibu yang solehah.

Sudah menjadi kebiasaan dalam dunia, manusia lebih tertarik pada kecantikan daripada kebajikan. Sebahagian wanita lebih suka kelihatan cantik daripada kelihatan cerdik, kerana sebahagian besar lelaki lebih pandai melihat mereka daripada berfikir. Wanita adalah syurga bagi mata, neraka bagi jiwa dan seksaan bagi kantung.

Wanita itu seperti bayangan, kejarlah dia, maka dia lari. Larilah daripadanya, maka dia akan mengejar. Wanita yang mencintai tidak pernah ingin memerintah, dia ingin menurut, apabila wanita mencari kekuasaan dia tidak memahami cinta.

Seorang wanita kalau biasa cantik perlu mempertahankan kecantikannya, tetapi apabila ketuan sudah datang, jangan anda takut akan hal itu kerana kecantikan terletak pada hati yang luhur. Ada masanya sukar menjadi wanita cantik. Lelaki tidak selalu mencintai kita, tetapi sering cuma mengiginkan kecantikan kita. Wanita yang tidak cantik biasanya lebih mudah, kerana
kalau seseorang lelaki mencintainya, bererti lelaki itu betul-betul cinta padanya.

Arkib Surau Al Insaf